
Visie en Werkwijze
Montessori:
Maria Montessori was een Italiaanse arts en pedagoog. Ze ontdekte dat een kind van nature uitermate nieuwsgierig, leergierig en actief is. Het kind wil al doende en op eigen kracht ontdekken en leren. Kinderen vragen volwassenen als het ware hen in de gelegenheid te stellen om te leren. Neem kinderen niet te snel iets uit handen, maar laat zien hoe iets moet en geef het vervolgens de gelegenheid om zelf ervaring op te doen.
Maria Montessori ontwikkelde een onderwijsmethode waarbij het uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing heeft. Dit betekend dat je inspeelt op wat de behoeften van het kind zijn en dit doet door de juiste omgeving en materialen te bieden.
''Help me het zelf te doen, leer het me zelf te doen, laat het me zelf doen.''
In de opvang betekend dit voor mij dat ik de kinderen zo veel mogelijk laat helpen met de dingen die zij zelf kunnen doen. Bijvoorbeeld, helpen de tafel dekken, zelf de schoenen en jas aantrekken, zelf proberen het brood te smeren, zelf handen wassen, enz.
Natuurlijk ben ik er altijd bij voor als er hulp nodig is, veiligheid staat voorop.
Verwonderen:
Kinderen kunnen zo heerlijk verwonderd zijn door alles wat er om hen heen gebeurd. In plaats van deze verwondering af te kappen, neem ik de tijd om te vertragen en hun verwondering te aanschouwen. Samen kunnen we leren van wat we zien, horen, voelen en ruiken en ik zal mijn thema's aanpassen op de interessante dingen die we tegenkomen. Zo leren we met en van elkaar.
Ik vind het belangrijk dat kinderen ook echt kind mogen zijn. Dit betekend rennen, lachen, vies worden, klimmen en klauteren, balanceren en ja ook wordt er wel eens wat in een mond gestopt wat daar niet perse voor bedoeld is. Kinderen leren met hun hele lijf!
Positief opvoeden:
Ik geloof in positief opvoeden. Er zijn zeker regels nodig en kinderen moeten begrenzing krijgen. Maar ik geloof in liefdevolle begrenzing, vooral gericht op wat wel mag. Zo leren kinderen hoe ze wel om kunnen gaat met bijvoorbeeld frustraties, enthousiasme en uitbundigheid.
Ik maak geen gebruik van straffen. Eventueel haal ik een kindje die erg overstuur is uit de situatie door samen met het kind een andere plek op te zoeken. Als het kindje afgekoeld is praat ik met de desbetreffende kindjes wat er gebeurd is en wat er anders zou kunnen.
Tijdens moeilijkheden in samen spelen, haal ik de kindjes bijvoorbeeld even uit elkaar door ander spel aan te bieden of help ik het spel weer positief op gang door even actief mee te spelen.
Vrij spel:
Kinderen leren spelenderwijs cruciale vaardigheden zoals creativiteit, probleemoplossend vermogen, taalontwikkeling en sociale vaardigheden. In de middag is er veel tijd voor vrij spel. De kinderen krijgen de ruimte om te spelen op hun eigen manier, zonder opgelegde regels of doelen.
Ik maak gebruik van educatief houten-, sensorisch - en open end speelgoed om het eigen spel te stimuleren. Ook is er veel verkleedkleding aanwezig waarmee de fantasie gestimuleerd wordt.
Muziek:
Muziek kan tijdens vele emoties een uitlaatklep bieden maar muziek is ook creativiteit, vrijheid, ontdekken, bewegen, ontspannen, leren, en verbinden. Door middel van liedjes, dansen, zingen en verschillende muziek instrumenten laat ik de kinderen kennismaken met geluid, melodie en uiteindelijk muziek. Mijn man speelt cello en zal af en toe een stukje hierop spelen.